Ultimul album Dimmu Borgir, “Eonian” s-a lasat destul de mult asteptat. Mai exact, norvegienii au avut nevoie de 8 ani ca sa lanseze un succesor pentru “Abrahadabra” (2010).
Primele intrebari care iti vin in cap dupa o perioada atat de lunga de seceta..Oare la ce sa ne asteptam? Va fi noul album o continuare a stilului de pe “Abrahadabra” sau norvegienii se vor intoarce la origini, la black metalul pur?
Primele note de pe piesa “The Unveiling” risipesc orice dubiu: Dimmu Borgir merg pe calea “Abrahadabra”. Piesa este plina de registre simfonice insotite de coruri iar vocea nu este atat de agresiva.
Iar daca “The Unveiling” nu te-a convins, “Interdimensional Summit” sigur o va face.
Primele doua piese iti trimti asadar un mesaj clar: acest album, probabil nu va aduce inapoi fanii duri de black metal pur.

Virajul pe care l-au luat scandinavii este destul de riscant, dar se vede, se simte o crestere a calitatii compozitiilor.
Piesa “Council Of Wolves And Snakes” cu superbele sale pasaje samanice, aproape tribale, ne arata clar ce inseamna Dimmu Borgir in varianta 2018.
Vocea lui Shagrath este pe alocuri extrem de derutanta, ambianta se schimba foarte rapid si trebuie sa asculti discul de cateva ori pentru a te transpune in piese, pentru a prinde toate aspectele.

Sa spunem ca Dimmu Borgir si-au renegat trecutul prin ultimele doua discuri, ar fi o chestie total injusta.
Dovada sta riff-ul direct, devastator de pe “Lightbringer” ce te trimite rapid cu gandul la primele discuri.
La fel sta situatia si pe “Aetheric”.
“Rite Of Passage”, piesa instrumentala ce incheie albumul tine sa intareasca directia pe care Dimmu Borgir a decis sa mearga. Este plina de melancolie, te invita pe tine ascultatorule sa calatoresti intr-un univers plin de lirism, fiind alegerea ideala pentru a incheia acest album.
“Eonian” este un album care arata clar evolutia Dimmu Borgir si calatoria lor spre noi orizonturi.
Fanii de la inceputuri, probabil ca nu se vor regasi in “Eonian”, dar daca isi vor da silinta sa asculte acest album,cu atentie, isi vor da seama ca Dimmur Borgir au evoluat, dar fara sa-si renege originile.
Marele minus (si asta este valabil pentru ultimele doua albume) este lipsa din lineup a vocalului Simen Hestnæs aka ICS Vortex (Arcturus). Vocea acestuia, cu timbrul sau particular le lipseste enorm fostilor colegi.

Nota album: 8/10
Stil: Black Metal
Casa de discuri: Nuclear Blast

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.