Numele Madball nu poate fi disociat de numele vocalului Freddy Cricien. Pur si simplu. Frate vitreg cu legendarul Roger Miret de la Agnostic Front, Freddy cade de mic copil in oala cu hardcore. Paseste prima data pe scena CBGB din New York alaturi de Agnostic Front la varsta de 7 ani. Viitorul ii era pecetluit.

Primul concert alaturi de Madball il are in 1988, la varsta de 13 ani. Pe atunci trupa Madball era formata din Vinnie Stigma (chitara), Roger Miret (bass), si Will Sheppler (tobe) si canta piese Agnostic Front pe care acestia din urma le cantau foarte rar in concerte (Discriminate Me, United Blood, Last Warning). Un an mai tarziu, Madball lanseaza “Ball Of Destruction” un mini album ce continea piese vechi Agnostic Front dar si cateva compozitii proprii pe care le vom regasi mai apoi pe albumul “Set It Off”.

Timp de trei ani Madball concerteaza prin imprejurimile New York-ului ca mai apoi in anul 1992 sa scoata un nou mini album intitulat “Droppin’ Many Suckers” album pe care apare pentru prima data chitaristul Matt Henderson.

Un an mai tarziu, Roger Miret paraseste trupa si este inlocuit cu Hoya Roc, un cunoscut al scenei hardcore locale (ex-Dmize) si vechi prieten al lui Freddy.

Madball prinde viteza si asta ajuta la semnarea contractului cu casa de discuri Roadrunner Records (Sepultura, Machine Head, Biohazard) prin care va scoate trei albume: “Set It Off” (1994), “Demonstrating My Style” (1996) si “Look My Way” (1998). Incep sa apara concertele mari, turneele pe toate continentele. Punctul culminant este atins la festivalul Dynamo (Olanda / Eindhoven), unde Madball a cantat in fata a 120.000 de oameni.

In anul 2000, Madball semneaza cu Epitaph (NOFX, Pennywise, Rancid), dar renunta la colaborare un an mai tarziu chiar dupa aparitia albumului “Hold It Down”.

Dupa doi ani de pauza, Madball se reformeaza in jurul lui Freddy si Hoya.Celor doi li se alatura Brian “Mitts” Daniels (ex-Skarhead, Rag Men) la chitara, si Rigg Ross (ex-Skarhead, Rag Men, Hatebreed) la tobe.In aceasta formula se inregistreaza in 2004 mini albumul (4 piese) intitulat “N.Y.H.C.”.

In 2005 apare albumul “Legacy”.

In 2007, Madball lanseaza “Infiltrate The System”.

In 2009 Rigg Ross este inlocuit cu Ben Dussault.

Anul 2010 este anul in care apare prin label-ul german Nuclear Blast albumul “Empire” si vedem iar o schimbare in trupa: apare Jay Weinberg la tobe.

Dupa EP-ul “Rebellion” (2012), Madball lanseaza cel de-al 8-lea album, “Hardcore Lives” in iunie 2014.

In octombrie 2017, Brian “Mitts” Daniels paraseste trupa.

15 iunie 2018 este data la care apare “For The Cause”, care este cel de-al 9-lea album al americanilor.

Iar daca tu credeai ca ai vazut tot ceea ce tine de Madball si ca un al “enspelea” album nu te-ar interesa….esti intr-o mare eroare. Prezentarile le-am facut anterior asa ca nu poti spune ca nu stii despre ce este vorba. Pe hartie totul suna blana. Dupa un sfert de secol de cariera, Madball a decis sa ii incredinteze productia lui Tim Armstrong (Rancid) si partea de mixaje lui Tue Madsen (Meshuggah, Dark Tranquillity, Sick Of Tt All). In plus, in lineup, apare Matt Henderson, chitaristul pe care nu il mai vazusem pe un album Madball din 2000. Deci…cate parale face acest ultim album intitulat “For the Cause”? Apropie-te…

In primul rand, este sound-ul Madball, ala de iti rupe ceafa cu chitara aia ascutita, bassul greu si tobele rapide (“Confession”, “For The Cause” sau “Rev Up”). Pe “Rev Up” trebuie neaparat sa amintim de celebrele backing vocals, atat de dragi iubitorilor de hardcore, caci puterea acestui gen sta si in voci: cea a frontman-ului dar si cele ale acolitilor. Ce ne surprinde insa pe piesa asta…vocea lui Freddy. Are pe alocuri un timbru usor curios, liric, cu accente metalice. Asa-i ca nu stiai ca poate sa faca asta? Freddy Cricien baga cu tremolo? Asta nu-i o chestie chiar banala. Daca deschizi bine urechile, o sa ai aceeasi surpriza pe “Lone Wolf” si “Freigh Train”. Si acum tine-te  bine….Apar solo-urile de chitara! Daca ne uitam in urma, asta nu s-a mai intamplat pe niciun album al New York-ezilor (“Damaged Goods” si “The Fog”)!

Apoi pe acest album apar si doi invitati extrem de celebri. Tim Armstrong de la Rancid – cu vocea lui pe care o recunosti dintr-o mie – apare pe “The Fog” iar domnul Ice T pe “Evil Ways”. Atunci cand Madball primeste musafiri, acestia se numesc Tim Armstrong si Ice T. Cam cum suna asta?
Pentru a completa albumul, gasca lui Freddy ne “arunca” o piesa in spaniola “Es Tu Vida” unde ne intalnim cu Madball in stare pura: violenta, agresivitatea sunt la ele acasa.

Si cand credeai ca le-ai vazut pe toate, apare ceva lent si melodios: piesa “For You”.

“For The Cause” este un album ce completeaza perfect discografia Madball, este puternic, simplu, autentic, iar cele 13 piese sunt un adevarat desert pentru fanii hardcore.

Ca sa incheiem, hai sa vedem ce are sa ne transmita leaderul si vocalul Madball, Freddy Cricien:

“If you’re not fighting for a cause, you’re not participating in life. Simple as that. Speak up, fight, educate yourself, make a difference and make sacrifices for what’s important to you.”

S-a strigat amin sau ce?

Tracklist:
1. Smile Now Pay Later
2. Rev Up
3. Freight Train
4. Tempest
5. Old Fashioned
6. Evil Ways
7. Lone Wolf
8. Damaged Goods
9. The Fog
10. Es Tu Vida
11. For You
12. For the Cause
13.Confessions (bonus track)

Nota album: 9/10
Stil: Hardcore
Data aparitiei: 15 iunie 2018
Casa de discuri: Nuclear Blast

madball-for-the-cause-album-coverMadball-For-The-Cause-All

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.