Este foarte greu sa treci in ultimii ani nepasator pe langa fenomenul Ghost. Cu o imagine originala si o muzica de mare calitate, la care se adauga performantele scenice ce iti taie rasuflarea, suedezii chiar nu pot fi ignorati.

Problemele recente cu care s-a confruntat trupa, plecarea unora dintre celebrii Nemeless Ghouls, dezvaluirea identitatii lui Papa Emeritus (Tobias Forge) nu au zdruncinat deloc echilibrul scandinavilor, ba din contra.

La trei ani dupa aparitia excelentului “Meliora”, Ghost se intoarce si ne prezinta ispititorul “Prequelle”. Dar este acest album la inaltimea asteptarilor?

Prima noutate este reprezentata de ruperea dinastiei Papa Emeritus. Apare in loc o noua figura, in persoana Cardinalului Copia, un personaj imatur si jucaus.

Albumul incepe cu piesa “Ashes” ce te plonjeaza imediat in universal agreabil Ghost. Este o piesa scurta, ce este folosita mai nou ca intro in deschiderea concertelor.

Urmeaza single-ul “Rats”, ce se apropie de sound-ul Ozzy Osbourne din anii 80. Refrenul este unul de efect, chitarele te lovesc de undeva de sus, iar outro-ul alert te arunca in cea mai agresiva piesa a albumului, “Faith”. Clapele dau greutate acestei piese, break-urile iti starnesc ingrijorarea dar te fac apoi sa canti cu placere refrenul de final.

Sonoritatile bisericesti ce te introduc in “See The Light” nu te lasa sa anticipezi ceea ce urmeaza. O piesa aproape pop, atat ca sunet cat si in ceea ce priveste instrumentele folosite, dar ce hit este!
O piesa inspirata, originala si care se duce direct la inima.

Deja toropiti, intram in prima piesa instrumentala a albumului: “Miasma”. O piesa cu tendinte de metal progressive, ce le permite chitaristilor sa arate de ce sunt in stare, sa te loveasca cu niste solo-uri de o eficacitate derutanta ca apoi pe final sa ai parte si de un saxophone destul de agresiv. O imbinare de sunete dementiala  ce ne arata inca o data cam ce calitati de compozitor are Tobias Forge.

Cel de-al doilea extras de pe acest album, “Dance Macabre”, este o piesa savuroasa, simpla, aproape kitch, un mix intre ABBA si piesa disco rock “I Was Made For Loving You” a celor de la Kiss.
Este momentul de distractie al Cardinalului Copia, un Cardinal glumet si amuzant.

Imediat insa acesta schimba registrul si te trezesti intr-un slow cu o ambianta de-a dreptul dramatica.
Piesa “Pro-Memoria” caci despre ea vorbim, este de o sobrietate ce te bulverseaza. Pianele, vocea, riff-urile, claritatea instrumentelor, toate acestea te patrund.

“Witch Image” este un hard‘n’heavy traditional al anilor 80, ce ne arata de ce Ghost nu este o simpla trupa. Refrenul te prinde inca de la prima ascultare si nu te slabeste nici dupa 30 de replay-uri!

“While you sleep in earthly delight
Someone’s flesh is rotting tonight
Like no other to you
What you’ve done you cannot undo”.

Este piesa mea preferata de pe acest album.

Cea de a doua piesa instrumentala te va surprinde si mai mult. “Helvetesfonster” este o calatorie in lumea metalului progressive, ce te scufunda de tot in creativitatea lui Tobias. Sunetele de pian sunt peste tot, schimbarile de ritm iti dau impresia ca treci dintr-un capitol in altul, ca avansezi intr-o anumita directie dar ca nu te poti opri.

Sfarsitul albumului este aproape si el vine prin piesa “Life Eternal”. Ce piesa! Nici nu-ti gasesti cuvintele pentru a o descrie. Parca niciodata, pe niciun album semnat Ghost, nu te-a atins atat de mult vocea lui Tobias ca pe aceasta piesa. Frumusetea, tristetea isi dau mana, iti patrund fiinta si iti agita sufletul.

Schimbarile, problemele din trupa pur si simplu nu se simt pe acest disc. Maestrul de ceremonii Tobias Forge, nu se dezminte, nu se da in laturi de la nimic, continua sa avanseze, sa infranga toate obstacolele ce ii apar in cale. Fiecare piesa de pe acest album este un hit in adevaratul sens al cuvantului astfel ca nu ai cum sa nu ne inclini in fata acestui “Prequelle” !

Tracklist:
1. Ashes
2. Rats
3. Faith
4. See the Light
5. Miasma
6. Dance Macabre
7. Pro Memoria
8. Witch Image
9. Helvetesfonster
10. Life Eternal

Nota album: 9/10
Stil: Heavy Metal / Rock
Data aparitiei: 01 iunie 2018
Casa de discuri: Spinefarm / Loma Vista Recordings

Ghost 2018 BandGhost-Band2-Cardinal

Prequelle-Ghost-Album-Cover

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.