Nu putem nega faptul ca, Betraying The Martyrs, face parte din lista celor mai bune trupe de metal ale scenei franceze. Deathcore-ul lor a atras rapid atentia publicului care a raspuns prezent, in numar mare, la toate turneele de pe suprafata acestei planete.

Primele doua albume de studio, “Breathe In Life” si “Phantom” (ce mixeaza death metal si metalcore pentru a crea in final un stil propriu), aveau lipsa de acel “ceva” pentru a le face indispensabile.

Cu acest album “The Resilient”, aparut la inceputul lui 2017 via Sumerian Records, se poate spune ca francezii au dat lovitura.

Elementele orchestrale, prezente deja pe precedentele albume, au aici o cu totul alta amploare si dau pieselor o dimensiune epica (vezi piesa “Lost for Words” ce deschide albumul).

Pe langa compozitiile foarte bune, se remarca vocea guturala a lui Aaron Matts, la fel de puternica si percutanta, ce vine in completarea vocii “clare” a celuilalt vocal Victor Guillet, ceea ce face ca ansamblul sa fie unul extrem de reusit.

Alternanta celor doua voci este mult mai pronuntata decat pe precedentele albume si cred ca acest aspect face ca “The Resilient” sa fie “acel album”, sa aiba acel “ceva”.

Este poate mai accesibil, dar asta nu este neaparat un lucru rau, caci vei vedea…o sa apreciezi fiecare piesa inca de la prima ascultare!

Violenta este la locul ei dar nu mai reprezinta componenta principala in compozitii.

Albumul se deschide asa cum spuneam mai sus cu “Lost For Words” si putem spune ca baietii astia sunt pregatiti pentru orice. Riff-urile te devasteaza, cele doua voci sunt extrem de puternice iar refrenul iti ramane in cap o lunga perioada.In plus, adaugarea  corului, confera o dimensiune epica aceste piese.

Urmeaza “Take Me Back” care sparge putin dinamica instaurata dupa primele 4 minute. Este o piesa mid-tempo pe care auzim mai des vocea linistita a lui Victor Guillet.

Urmeaza lantul format din “The Great Disillusion”, “Dying to Live” si piesa ce da si numele albumului “The Resilient”, 3 piese construite in aceeasi maniera, piese melodioase, aeriene, ce alterneaza momentele violente cu cele calme, growl-ul cu vocea linistita.

O piesa reprezentativa, este “Unregistered”, despre care putem spune ca esteuna dintre piesele cele mai violente ale acestui album.

O piesa speciala este cu siguranta “Won’t Back Down”. A fost lansata pe 13 noiembrie 2016, fix la un an dupa atentatele din Paris (atentatele de pe terasele pariziene, Stade de France si mai ales atentatul din Bataclan). Versurile acestei piese omagiu sunt incarcate de emotie, dar si de speranta, iar lyric video-ul este construit din fotografii, filmari, din razboaiele din Siria si Irak, de la atentatele de la 11 spetembrie sau de la carnagiul Charlie Hebdo. Scopul declarant al acestei piese esta sa uneasca impotriva ororilor si prostiei umane.

Won’t back down We won’t back down
We stay united as one and forever
No we won’t back down
We won’t back down
You ain’t so clever when we stand together

Piesa “(Dis)connected” incepe cum nu se poate mai bine: growl turbat, pe un riff nervos ce ne scoate mult in fata capacitatile vocale ale lui Aaron. In plus piesa are parte de un break ce survine chiar dupa primul refren, ca apoi piesa sa se relanseze.

Urmeaza in ordine “Behind The Glass” si “Waste My Time” doua piese deathcore pur, ce ne arata din nou latura violenta a francezilor.

“Ghost” este ceva mai calma decat precedentele trei piese iar “Wide Awake”, piesa ce incheie albumul este exact ce trebuie: este epica si eficienta.

“The Resilient” este de departe cel mai bun album Betraying The Martyrs. Se observa extrem de limpede faptul ca cei 6 parizieni au trecut in urmatoarea etapa a carierei lor muzicale. Albumul are maturitate, cele 12 piese (cu o durata medie de 4 minute fiecare) sunt compozitii excelente, numai bune de ascultat live.

Tracklist:
1. Lost For Words
2. Take Me Back
3. The Great Disillusion
4. Dying To Live
5. The Resilient
6. Unregistered
7. Won’t Back Down
8. (Dis)Connected
9. Behind The Glass
10. Waste My Time
11. Ghost
12. Wide Awake

Band Members:
Aaron Matts – voce
Victor Guillet – keyboards / voce
Baptiste Vigier – chitara
Lucas D’angelo – chitara
Valentin Hauser – bass
Boris Le Gal – tobe

Nota album: 9/10
Stil: Deathcore
Data aparitiei: 27 ianuarie 2017
Casa de discuri: Sumerian Records

BTM-The-Resilient-Album-Cover

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.