Zeal & Ardor este un proiect al artistului si producatorului elvetian Manuel Gagneux ce s-a nascut dintr-o provocare pe internet ce suna cam asa: “Esti capabil sa faci un mix intre Negro Spiritual si Black Metal?”. Provocarea a fost acceptata iar rezultatul este ireal.
Deci sa recapitulam. Sa pleci de la o provocare pe internet. Sa devii revelatia scenei metal in 2016. Sa reusesti sa depasesti acest statut in 2018.

ZEAL AND ARDOR MG

Acesta este doamnelor si domnilor drumul parcurs de Manuel Gagneux si de proiectul sau Zeal & Ardor.
Aceasta incrucisare intre Black Metal si Negro Spiritual a facut sa se vorbeasca despre acest proiect si in alte sfere muzicale, nu doar in cele legate de scena metalica.

Dupa aparitia albumului “Devil Is Fine” – cu cele 23 minute ale sale – intrebarea fireasca in momentul anuntarii aparitiei noului album “Stranger Fruit” a fost: poate exista o continuare a primului album dar care sa nu fie repetitiva?

Zeal & Ardor este in primul rand o poveste inventata de Manuel Gagneux: cea a sclavilor negri din America care au respins crestinismul impus de catre colonisti si care si-au intors fetele catre satanism.
Titlul albumului “Stranger Fruit” este inspirat din piesa “Strange Fruit” a lui Billie Holiday, o metafora  a unui negru spanzurat intr-un copac, denuntand rasismul societatii americane din anii ’30.

Nu trebuie sa te surprinda atunci faptul ca prima piesa “Gravedigger’s Chant” este un blues trist si sobru. Este piesa cea mai calma a albumului, dar care poarta in ea toti germenii muzicii lui Manuel Gagneux.

Versurile sunt scandate de o maniera repetata si la un asemenea nivel, incat se transforma treptat intr-o predica diabolica iar calmul despre care vorbeam mai sus nu este decat aparent.
“Gravedigger’s Chant” face loc primelor acorduri black metal ce sosesc odata cu piesa “Servants” acorduri ce sosesc prin interemediul vocii, a urletelor amplificate de sunetul martial al tobelor si a unor riff-uri ispititoare.

“Stranger Fruit” merge mai departe fata de predecesorul sau in ceea ce priveste amestecarea genurilor muzicale. Astfel, Manuel Gagneux nu are nicio retinere si potriveste intr-un mod inteligent coruri gospel, thrash metal, post-rock, rugaciuni, black si death metal. Cel mai bun exemplu este uimitoarea “We Can’t Be Found”, care este de departe cea mai buna piesa a acestui ultim disc. Piesa debuteaza pe ritmuri de blues, morbide, ce vireaza brusc intr-un black metal ce transpira satanism prin toti porii si are o ritmicitate mortuara.

Albumul poate fi perceput ca o poveste in trei acte, intrerupte doar de piese instrumentale ce au rolul de a-ti reda suflul. Avem mai intai respingerea crestinismului impus, acceptarea si apoi eliberarea ce se face prin venerarea diavolului. Rezulta de aici 15 (plus un intro) compozitii ce se succed extrem de natural, fara sa existe nimic de umplutura.

Singurele defecte sunt productia si mixajul care sunt extrem de brute, chitarele fiind mult scose in fata ceea ce ar putea parea deranjant pentru unii.

Albumul se incheie tot intr-o nota trista, cu melancolica “Built On Ashes”.
Toata piesa se invarte in jurul unei singure fraze “You Are Bound to die Alone” , fraza pe care se agata apoi si restul versurilor dar si riff-urile, exact ca pe cele mai bune discuri Godspeed You ! Black Emperor.

Pe cat de interesant a fost “Devil Is Fine” acum doi ani, ne dam seama acum ca era de fapt doar o schita. O schita de calitate intr-adevar, dar care nu se poate compara deloc cu “Stranger Fruit” care este un album matur, trist, magistral.

Putem sa le dam dracului de etichete caci Zeal & Ardor a lansat un album de exceptie, ce transcede genurile muzicale si sparge barierele dintre ele, lasand sa vorbeasca doar muzica.
Zeal & Ardor, “Stranger Fruit” este cu siguranta unul dintre albumele anului 2018.

Tracklist:
1. Intro
2. Gravedigger’s Chant
3. Servants
4. Don’t You Dare
5. Fire Of Motion
6. The Hermit
7. Row Row
8. Ship On Fire
9. Waste
10. You Ain’t Coming Back
11. The Fool
12. We Can’t Be Found
13. Stranger Fruit
14. Solve
15. Coagula
16. Built On Ashes

Band Members:

Manuel Gagneux – voce, chitara, synthesizer, programming
Denis Wagner – backing vocals
Marc Obrist – backing vocals
Tiziano Volante – chitara
Mia Rafaela Dieu – bass
Marco Von Allmen – tobe

Nota album: 9/10
Stil: Negro Spiritual / Black Metal
Data aparitiei: 08 iunie 2018
Casa de discuri: MVKA Music

Zeal-Ardor-Strange-Fruit

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.