Elvetienii de la 69 Chambers au lansat pe 25 mai 2018, “Machine” cel de-al treilea album al lor.

Dupa albumul “Torque”, lansat in 2012, care a fost primit foarte bine atat de catre criticii de specialitate cat si de catre fani, trio-ul elvetian revine in prim planul scenei cu un disc solid, metal, dar nu numai.

“Machine” grupeaza in fapt mai multe variante de metal, mergand de la un heavy rock FM foarte melodios, la thrash cu influente nu-metal-grunge trecand si printr-un gothic doom.

Aceasta varietate de stiluri nu stirbeste cu nimic din faima celor doi membri Coroner care fac parte din 69 Chambers.

Am putea spune chiar ca influenta pe care o are Nina Vetterli-Treml, vocala si bassista trupei le permite chitaristului Tommy Vetterli (Tommy T. Baron asa cum il stim din lineup-ul Coroner) si tobarului Diego Rapacchietti sa exploreze poteci noi fara insa sa-si compromita istoricul, background-ul.

69 Chambers Band

Vocea joasa si calda a Ninei se muleaza perfect cu imaginea trupei si aduce un plus de groove unor compozitii care sunt deja solide.

Discul se deschide pe un tempo ce este initial cu tenta orientala, piesa “Deceleration”. Aceasta nu face decat sa paveze drumul pentru sonoritatile grele ce urmeaza. Putem spune ca este o piesa bipolara, ce se situeaza ca sound undeva intre heavy metal si nu-metal.

“F.Y.L.” este mult mai rugoasa, rapida si sumbra. Tobele lui Diego Rapacchietti sunt extrem de prezente si aduc cu ritmurile grunge-punk. Este ceva de-a dreptul violent.

Cu “Machine” se trece la doom. Un sound greu, murdar, curatat doar de vocea Ninei.

Pentru ca am tot vorbit despre Nina, trebuie sa subliniem – chiar daca o stie toata lumea – faptul ca si ceilalti doi muzicieni sunt de o calitate ireprosabila.

Partea ritmica este fara cusur iar chitara este pur si simplu perfecta. Cu totii cunoastem calitatile lui  Tommy T. Baron, dar Tommy Vetterli de la 69 Chambers nu trebuie sa-l invidieze deloc pe primul. Riffurile sunt ucigatoare, iar melodicitatea si finetea sunt la ele acasa.

Ca tot vorbeam de finete, avem parte de ea si pe deschiderea piesei “Little Bird Of Death”. Vocea Ninei trece intr-un registru mai fragil si echilibreaza balanta intre heavy metal si balada rock.

Pe de alta parte, “Happiness” este o adevarata piesa hard rock. Instrumentele te imping ascultatorule sa urmezi ritmul, pentru ca mai apoi sa te trezesti lovit direct in moalele capului de rifful chitarei. Este atat de simplu.

“Métamorphose” este o piesa care te destabilizeaza. Sa fie oare de la versurile in franceza? Sa fie oare de la ruperile de ritm? Nu stim.Dar…cu cat multiplici ascultarile, cu atat piesa asta urca in lista favoritelor. Combinatia chitara-tobe este criminala.

“Loaded Gun” este o balada rock pura: supla, melodioasa si usor de retinut.

“Chemical Poetry” este o piesa thrash ce ne aduce aminte care sunt originile muzicale ale lui Tommy si Diego. O piesa interesanta mai ales prin prisma combinatiei corp-thrash si refren rock melodios.

Albumul se inchie cu doua piese a caror parte instrumentala este foarte grea.

“Quantum Wave” ne propune o abordare heavy metal fiind extrem de melodioasa si cel mai probabil compusa special pentru a fi cantata live.

Finalmente, “Serpent of Hypocrisy” incheie albumul, usor nostalgic dar cu un sound thrash puternic ce vine direct din chitara lui Tommy.

Cei care aveti nevoie sa urmati un fir rosu atunci cand ascultati un album veti avea greutati in a va regasi in acest album “Machine”. Dar noi va sfatuim sa va aplecati asupra acestui album care este foarte, foarte bun. Pentru cei ce nu au nevoie de firul rosu: ascultati-l cu ochii inchisi si cu urechile palnie!

Tracklist:
1.Deceleration
2.F.Y.L.
3.Machine
4.Little Bird of Death
5.Who Am I
6.Happiness
7.Métamorphose
8.Loaded Gun
9.Chemical Poetry
10.Quantum Wave
11.Serpent of Hypocrisy

Band members:
Nina Vetterli-Treml – voce / bass
Tommy Vetterli – chitara
Diego Rapacchietti – tobe

Nota album: 8 / 10
Stil: Metal / Rock
Data aparitiei: 25 mai 2018
Casa de discuri: Massacre Records

69 Chambers - Machine
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.