“Target Earth”, albumul Voivod aparut in 2013 marcase cumva un punct de cotitura in viata trupei. Era primul album al canadienilor in care nu era utilizat material lasat de regretatul Denis “Piggy” D’Amour.

Un an mai tarziu, bassistul Jean-Yves “Blacky” Thériault isi parasea colegii, definitiv de aceasta data. A fost inlocuit insa rapid cu Dominic “Rocky” Laroche.

Anul acesta Voivod celebreaza 35 de ani de cariera si revine cu un album extrem de imprevizibil, extrem de atipic, intitulat “The Wake”.

Voivod2018Cronica

Fidela unor teme, gasca din Jonquière (provincie din Quebec) ne vorbeste despre haos, catastrofe, lupte, despre religii, despre conflicte spatiale si despre multe alte subiecte stranii.

Din punct de vedere muzical, acest album este urmarea logica a EP-ului “Post Society” (ce deschisese deja noi orizonturi) aparut in urma cu doi ani.

“The Wake” este un album extrem de complex. Regasim amprenta Voivod la tot pasul: radacinile thrash metal (”Obsolete Beings”, ”Iconspiracy”, ”Spherical Perspective”)  se impletesc cu momentele de progressive (”Event Horizon”) dar si cu parti psihedelice (”The End Of Dormancy”). Avem de asemenea prezente si cateva elemente punk (”Orb Confusion”), cu predilectie in vocea lui Denis “Snake” Belanger. Piesele sunt destul de lungi, multe dintre ele depasind durata de 6, 8 sau chiar 12 minute cum este cazul ultimei piese. Asadar spiritul Voivod este intact.

Acest album este indubitabil rodul muncii colective, caci fiecare membru a contribuit cu cate un detaliu, un sunet, o tonalitate, o parte melodica. Calatorii nostri cosmici au decis insa sa introduca noi fatete nebuniei, salbaticiei sonore.Avem parte de chitare acoustice amestecate cu riffuri distorsionate iar muzica clasica isi face simtita prezenta in mai multe reprize cum e cazul piesei ”Sonic Mycelium” ( care ne aminteste de ”Jack Luminous” de le The Outer Limits) care incorporeaza un cvartet de coarde, sau ca in cazul ”Always Moving” ce este presarata de note inspirate de la compozitorul de balet Igor Stravinsky.

Ca de fiecare data, bizarul artwork este semnat de catre tobarul si totodata membrul fondator Michel “Away” Langevin.

Mai trebuie spus ca albumul este disponibil si in editie limitata. Editia limitata are in plus un CD bonus ce include EP-ul din 2016 la care se adauga sase piese live inregistrate in timpul editiei din 2018 a ineditului festival 70000 Tons Of Metal.

“The Wake” impleteste armonios trecutul si prezentul Voivod si te antreneaza intr-un space trip psihedelic, spiritual, intergalactic.

VoivodCronica2

Tracklist:
1. Obsolete Beings
2. The End Of Dormancy
3. Orb Confusion
4. Iconspiracy
5. Spherical Perspective
6. Event Horizon
7. Always Moving
8. Sonic Mycelium

Band members:
Snake – voce
Chewy – chitara
Away – tobe
Rocky – bass

Nota album: 9 / 10
Stil: Thrash / Futurist / Avant-Garde / Metal / Rock
Data aparitiei: 21 septembrie 2018
Artwork: Michel “Away” Langevin
Casa de discuri: Century Media Records

Voivod_The_Wake
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.