Este o sarcina extrem de dificila sa lansezi un nou album, dupa ce, cu anteriorul, aproape ai atins perfectiunea. Asteptarile sunt mari si pentru a oferi o productie de aceeasi calitate sau chiar mai buna trebuie sa fii foarte atent.

Cu asta s-a confruntat Behemoth cu “I Loved You At Your Darkest” ce ii succede magistralului “The Satanist” lansat in 2014.

Titlul albumului, este unul provocator, caci face referire la o fraza din Biblie ce ii apartine lui Isus insusi.

Atunci cand stim latura anti religioasa a acestor polonezi, acest titlul, este orice numai intamplator nu si ne transmite mesajul clar ca Nergal si acolitii lui nu si-au schimbat deloc ideile.

Va fi insa acest joc o reusita?

Behemoth-Cronica1

Prima chestie care ne frapeaza instantaneu la o prima ascultare a discului este productia, care este una extraordinara. Fiecare nota, fiecare cor, fiecare sunet este acolo unde trebuie sa fie.

In antiteza cu “The Satanist” inregistrat in mare intr-un singur studio, “I Loved You At Your Darkest” s-a “plimbat” prin aproape toata Polonia, prin Suedia si Statele Unite (8 studiouri). De productie s-au ocupat cei de la Behemoth, ajutati de Daniel Bergstrand (Meshuggah, In Flames) in calitate de coproducator, de Matt Hyde pe partea de mixaje (Slayer, Children of Bodom), masterizarea fiindu-i incredintata lui Tom Baker (Nine Inch Nails, Marilyn Manson). Nu avem cum sa omitem din tot acest angrenaj, orchestra formata din 17 muzicieni polonezi coordonata de Jan Stoklosa.

Sunetul de pe acest disc iti agata urechile intr-un mare fel, te fascineaza, te ademeneste, ca apoi sa te tina captiv. Tobele, chitarele , bassul si celelalte efecte se completeaza reciproc cu o eficacitate uluitoare. Vocea lui Nergal este curata, bruta pe alocuri dar avand o acuratete cum rar intalnesti.

Energia si caldura degajate pe albumele anterioare sunt prezente si pe acest ultim disc. Piese precum “Wolves Ov Siberia” sau “God = Dog” nu surprind deloc ascultatorul de Behemoth obisnuit cu ploaia de decibeli. Tracklist-ul se dovedeste foarte fin si asta se datoreaza multitudinii de aranjamente orchestrale prezente la tot pasul.

Corurile de pe “Bartzabel”, aduc varietate si se potrivesc la fix, aratandu-ne ca polonezii stiu sa inoveze. Piesa asta merita sa fie scoasa in fata, caci simbolizeaza perfect noul Behemoth.

Polivalenta pieselor urmareste sa faca ascultarea mai accesibila pentru unii. Fanii inraiti s-ar putea insa sa strambe din nas. Mie personal nu-mi displace noua directie.

Accordurile de chitare acustice din finalul piesei “Ecclesia Diabolica Catholica” sau cele de pe “Angelvs XIII” se interconecteaza eficient in valul de violenta instaurat de acesti polonezi.

“Havohej Pantocrator” (Havohej=Jehovah scris invers) merge in aceeasi directie, cu un intro plin de finete, sustinut de o ritmicitate plina de rautate, de ura, ce razbate din tobele lui Inferno.

“Sabbath Mater” are un aer ceremonial, exploziv, atmosfera fiind intregita de vocea posedata a lui Nergal. Piesa face trimitere la cantecul “Stabat Mater”, un cantec ce evoca durerea fecioarei Maria atunci cand ii este crucificat copilul. Corurile de pe aceasta piesa te fac sa te simti ca un cavaler – calare ce-i drept pe un cal alb – dar nu genul ala care salveaza printesa…Ci mai degraba genul ala care intra beat in biserica, urineaza in cristelnita si bate preotii.

In fine, ajungem la  instrumentala  “Coagula”, piesa ce inchide acest ultim disc Behemoth, piesa care ne intareste (daca mai era nevoie) senzatia de maiestrie, de siguranta a muzicienilor, ce transpira profesionalism prin toti porii. Sa reusesti sa faci Black Metal-ul mai accesibil nu este o sarcina usoara.

Insa Behemoth reuseste asta printr-un un tur de forta, distiland compozitiile, pudrandu-le cu aranjamente foarte complexe ce te forteaza practic sa cazi in admiratie. Dupa aproape 30 de ani de existenta, prospetimea si creativitatea trupei poloneze par inepuizabile.

Putem spune fara putinta de tagada, ca “I Loved You At Your Darkest” este un album inovator, ce pute de-a dreptul a calitate.

Da..este diferit fata de predecesorul sau “The Satanist” insa nu trebuie “sa roseasca” in fata acestuia. Cu siguranta va fi un album apreciat si nu trebuie sa lipseasca cu niciun chip din colectia iubitorului de metal extrem.

Tracklist:
1. Solve
2. Wolves ov Siberia
3. God = Dog
4. Ecclesia Diabolica Catholica
5. Bartzabel
6. If Crucifixion Was Not Enough…
7. Angelvs XIII
8. Sabbath Mater
9. Havohej Pantocrator
10. Rom 5:8
11. We Are the Next 1000 Years
12. Coagvla

Band members:
Nergal – chitara / chitara acustica / voce
Inferno- tobe
Orion – bass
Seth – chitara

Nota album: 9 / 10
Stil: Black Metal / Death Metal
Data aparitiei: 05 octombrie 2018
Artwork: Nicola Samori
Casa de discuri: Nuclear Blast Records / Metal Blade Records

Behemoth Discs and Merch

Behemoth Album Cover
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.